Wandelen en beleven rondom de dijk

20-10-2022 545 keer bekeken

De omgeving van de dijk is een fijne plek om te wandelen. Langs de dijk vind je rustpunten. Bijvoorbeeld een bankje waarop je even plaats kan nemen tijdens een wandeling of fietstocht. Tijdens de dijkversterking pakken we de dijk stap voor stap aan.

Dan kunnen we gelijk kritisch kijken naar de wandelpaden en rustpunten. Zijn er genoeg? Liggen ze logisch? Kan er wat beter? Zijn er wensen? Mensen van ingenieursbureau RHDHV hebben het gebied rond de dijk bekeken. In overleg met de klankbordgroep (groep bewoners) en het waterschap maakten we een plan voor de nieuwe rustpunten.

Wensen combineren met landschap en veiligheid

"Als landschapsarchitect is het de uitdaging om de kwaliteit van het landschap rondom de dijk te houden en te versterken. Dit mag natuurlijk niet botsen met de veiligheid van de dijk”, vertelt Clim Sorée, landschapsarchitect bij RHDHV. “Ik wil altijd komen tot een aantrekkelijk ontwerp. Dat moet passen binnen de grenzen van wat kan en mag, met daarin verwerkt de wensen van de betrokkenen.”

Samen overzicht creëren

Clim: “We wilden komen tot een logische spreiding van rustpunten. Daarom startten we met het maken van een overzicht. We keken welke wandelroutes er al zijn. Denk aan het Betuwepad en het klompenpad. En welke mooie dorpse ommetjes we kunnen houden en erbij maken. We onderzochten welke rustpunten daarbij gewenst zijn. Onze input, die van het waterschap en de klankbordgroep legden we naast elkaar. Daarna zijn we het gesprek aangegaan. Samen kom je dan tot een mooi en verspreid aanbod aan rustpunten, die aansluiten op de verschillende wandelroutes.”

Logische plaatsen voor rustpunten

Als wandelaar loop je langs de dijk, op de dijk of kruis je de dijk. Dan is het prettig als er langs de route een plek is waar je even kan zitten rusten. Om van het uitzicht te genieten. Clim: “Op dit moment is het aantal rustpunten niet gelijk verdeeld over de dijk. Met de wandelroutes voor ogen zijn we gaan bepalen wat logische bestaande en nieuwe rustpunten zouden zijn. En wat mooie plekken zijn om de tijd te nemen om van het uitzicht te genieten. Denk aan het zicht op de schepen die via het Amsterdam-Rijnkanaal varen (zie beeld). Of een rustpunt bij een monument of zoals bij de kerk in Dodewaard. We stemmen wandelroutes en rustpunten goed op elkaar af. Des te meer genieten is het straks als alles af is.”

Cookie-instellingen