Een gouden plek aan de Waal

30-09-2019 8029 keer bekeken

Op bezoek bij Eethuis de Veerstoep in Ochten. Een verhaal over een unieke horeca-plek aan de te versterken dijk.

Ina de Jong en Hans en Greet van Amersfoort runnen het horecabedrijf. Ina en Hans volgen de plannen voor de dijkversterking op de voet. “We gaan naar alle bijeenkomsten en bezoeken regelmatig de website. Maar we vinden het best lastig om de informatie te begrijpen. Gelukkig is het Waterschap van plan om snel duidelijkheid te geven over wat er hier nodig is voor de versterking. En als over een paar jaar de aannemer start met de werkzaamheden hopen we,  dat onze zaak goed bereikbaar zal zijn. Wie weet krijgen we dan nog extra aanloop van mensen die het werk van dichtbij willen zien.”

Hoe het allemaal begon

Nog voordat de Willem Alexanderbrug over de Waal er was, en in een tijd van een veerverbinding bij Ochten, stond hier al een mobiele friettent. De uitbater van toen nam het nog niet zo nauw met de openingstijden. Daar kwam verandering in toen Wouter van Meegdenburg, de vader van Ina, in 1962 hier kansen voor een nieuwe toekomst zag. Als landmeter bij Rijkswaterstaat zat hij vaak dichtbij de dijk. Hij had in de gaten dat dit een gouden plek was. Zo bij het entree van Ochten en met een mooi zicht op de schepen en de Waal. Het groeide uit tot een horecazaak waar mensen van heinde en ver komen snacken.

Permanent gebouw

Dat er aan diezelfde dijk gewerkt blijft worden, is de ondernemers wel bekend. Het heeft in het verleden ook zo zijn voordelen gehad. “Tijdens de eerste dijkversterking na 1995 kregen we de mogelijkheid om op de plek van de mobiele friettent een permanent horecagebouw te bouwen.” Ook zijn ze blij dat ze niet zijn verhuisd naar de Willem Alexanderbrug toen de veerverbinding stopte. “Dat aanbod kregen we wel, maar de auto’s razen daar hard voorbij. Terwijl hier op de dijk dagelijks reuring is en mensen gemakkelijk kunnen stoppen en langskomen.”
Ondanks dat de klanten van de veerdienst er nu niet meer zijn, zijn ze tevreden over de aanloop:  “Er blijven geen kroketten over.”

Hoogwater

Tijdens het hoogwater in 1995 kwamen bijzondere gasten op bezoek. “De Koningin kwam hier om in de situatie met eigen ogen te zien.  En weet je nog dat Chinese pers fotograferend op de dijk lag omdat ze dachten dat het dorp aan de waalkant was ondergelopen?”

Ook zonder hoogwater is er voldoende te doen. Jaarlijks zijn er evenementen in de Kuip  zoals het circus, zeskamp en beachsoccer. Ook komen regelmatig groepen op bezoek, van ruiters te paard, tot motorclubs met de nodige PK’s. 
Cookie-instellingen