Energieopwekkende dijk

De dijk is voor veel delen optimaal te gebruik als locatie voor zonnecollectoren. Door zonnepanelen te plaatsen op de zuid zijde van de dijk (kan op stellages welke met het water mee omhoog komen) kan de verduurzaming van de dijk en de omgeving een enorme boost worden gegeven. Op deze wijze is het niet nodig om aparte zonneweiden te maken, maak gebruik van grote oppervlakte van de dijk. Lokale energie voor bedrijven en burgers.

Energieopwekkende dijk, maak gebruik van het grote oppervlakte en de goede zon georienteerde ligging van de dijk.

Lat: 51,9097023758824
Long: 5,59907913208008

Een momentje...

Henk de Hartog

01-11-17 om 12:18

Drijvende zonnen velden langs en/of op het dijklichaam behoren tot mogelijkheden om duurzaam energie op te wekken, maar landschappelijk gezien zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals wave techniek, gebruik maken van de zuigende werking veroorzaakt door de scheepvaart op de waal, maar ook door windpalen te plaatsen in plaats van molens, voordeel geen slagschaduw of geluidoverlast alleen duurzaam opgewekte energie.
Als je in zo'n gebied duurzame energie wilt opwekken moet je dat doen zonder of met zo min mogelijk inbreuk in het landschap. Maar ook zou je integraal moeten kijken wat gaan we met die energie doen. Dumpen op het net kan iedereen.

Len Hazeleger

02-11-17 om 13:52

Beste Maarten, wat een interessante gedachte! De dijk ligt inderdaad perfect georiënteerd voor zonne-energie. Al moeten we ons we realiseren dat dit niet echt eenvoudig is om daadwerkelijk te realiseren. Maar zeg nooit nooit!! 20 en 22 november in de avond organiseren we een aantal schetssessies om alle ideeën, ontwikkelingen en andere aandachtspunten in samenhang te bekijken. Volgende week komt de uitnodiging op het platform te staan. Leuk als jij ook op één van de avonden aanwezig bent!

Henk de Hartog

02-11-17 om 14:13

Len en Maarten, de 20 of de 22 november zou ik kunnen, ik ben wel nieuwsgierig wat voor plannen er zijn en hoe RWS/WR dit oppakken. Er zijn nog meer mogelijkheden om de dijk energie leverend te maken. Er wordt gewerkt aan een oplossing waarbij door de wind energie wordt opgewekt, maar dan zonder wieken, dus minimale horizon vervuiling, geen slagschaduw en geluidsoverlast.
Constructie technisch is dat ook geen probleem.
Ik ben zelf betrokken geweest als uitvoerder bij de dijkverzwaringen in dit gebied in het verleden, onder andere de trajecten Dodewaard - Kerncentrale (1988) en het dijkvak bij Eldik (1984-1985).
Ben ook adviseur geweest bij de Maaswerken, de voorganger van ruimte voor de rivier.

Rob Roos

21-11-17 om 17:23

i.p.v. zonnepanelen of windpalen (misschien zelfs wel wat voor thuis?) zou men ook gebruik kunnen maken van de stroming van de waal.
Stroming blijft er voorlopig nog wel en gaat 24/7 door.
Alles wat apart in het landschap geplaatst moet worden is beeldbepalend en kan gejat worden.
Zet generatoren aan het eind van een krib en volgens mij levert dat veel meer op.

Cookie-instellingen